SAJAM MINERALA

Međunarodni sajam minerala, stijena,fosila, dragog i poludragog kamenja

 

 

Već devetu godinu, Zavičajna udruga Kreševski citrin, organizira ovaj jedinstveni sajam na prostorima Bosne i Hercegovine. Oko 50 izlagača iz BiH, Slovenije, Hrvatske,Srbije, Češke i Austrije svake godine izlaže svoje minerale, stijene i fosile koje plijene svojom raznolikošću boja, oblika, veličina i   predstavljaju iznanađenje za sve posjetitelje. Ono što posebno raduje je sve veći broj izlagača iz BiH, posebno mladih, tako da je u Kreševu formirana udruga Citrin koja se bavi edukacijom,skupljanjem minerala,stijena, fosila,njihovoj zaštiti na prostorima Srednje bosanskih škriljavih  planina. Minerali i kristali Srednjebosanskog škriljavog gorja, hijalofan, kvarc-čađavac, prozirac, citrin, tetraedrit,realgar, auripigment, florit,azurit, malahit, pirit i mnogi drugi ovaj prostor čine jedinstvenim i idealnim za edukaciju geologa, rudara, kemičara kao i svih ljubitelja prirode i prirodnih resursa ali i kao turistički potencijal.

Sajam koji je bio zamišljen kao izložba minerala, stijena i fosila Srednjebosanskog škriljavog gorja sa prikazom povijesti rudarenja na ovim prostorima, obzirom na kvalitet eksponata, broj izlagača, veliku posjetu, medijsku prisutnost postaje prepoznatljiv  i mimo granica općine Kreševo i  Bosne i Hercegovine a naša država  se našla na listi zemalja u  kojima se na organiziran način okupljaju  kolekcionari i zaljubljenici u minerale i stijene. Trud i rad zaljubljenika u minerale i stijene ne bi do sada bio uspješan da nije bilo stručne pomoći prof. Galibe Sijarić sa Prirodno- matematičkog fakulteta u Sarajevu, Planinarskog društva Bitovinja Kreševo, općine Kreševo, financijske pomoći prijatelja kolekcionara kao i turističke zajednice kantona Središnja Bosna, koja je prva prepoznala ovaj projekat.

Informacije za izlagače na sajmu

Zbog ograničenog broja motelskih ležaja u samom Kreševu poželjno je se unaprijed najaviti.

telefon: 0038763812122--Žarko Bešlić

mail : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Podatke o dodatnim turističkim atrakcijama u Kreševu i regionu, kao i smještajno

ugostiteljske kapacitete možete pogledati na www.kresevo.info

 

Informacije za posjetitelje sajma 

Dragi posjetitelji,

Za sve one koji nikada nisu bili u Kreševu, a žele doći na sajam ovdje ćemo objasniti koji su najbliži pravci dolaska.

Za sve one koji dolaze iz pravca Sarajeva najbliži put vodi od: Mostarsko raskršće - Rakovica - Kobiljača - kod motela ZIGI na Han-ploči skrenuti prema Lepenici i odatle u Kreševo.

 

Za sve koji dolaze iz pravca Zenice najbliži put vodi od:

Zenica - Kaonik - Busovača - Kiseljak - Kreševo

 

Iz Travnika:

Travnik - Nova Bila - Vitez - Kaonik - Busovača - Kiseljak - Kreševo

 

Za posjetitelje koji bi željeli prenoćiti u Kreševu, zbog ograničenosti motelskih kreveta poželjno bi bilo najaviti se.

Sve informacije za sajam i oko Sajma možeta dobiti na:

tel :0038763812122--Žarko Bešlić

mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Podatke o dodatnim turističkim atrakcijama u Kreševu i regijonu, kao i smještajno ugostiteljske kapacitete možete pogledati na www.kresevo.info

Text size